Ζεύουν τα βόδια πίσω από το κάρο
Εχει γραφτεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη για κάθε λύση έχει ένα πρόβλημα και ότι με αυτήν ακριβώς τη «λογική» πορεύεται και παράγει κυβερνητικό έργο. Βγάζει από το συρτάρι τις λύσεις για κάθε τομέα άσκησης πολιτικής, για κάθε οικονομική ή κοινωνική δραστηριότητα, χωρίς όμως να έχει μελετήσει κανένα από τα δεδομένα του προβλήματος.
Εχει δηλαδή τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν έχουν τεθεί.
Στη συνέχεια κατασκευάζει φανταστικά προβλήματα εκφωνώντας τα δεδομένα μιας άσκησης που επιδέχεται αποκλειστικά τη λύση που έχει προαποφασίσει.
Ζεύουν τα βόδια πίσω από το κάρο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τα δεδομένα του προβλήματος που κατασκευάζει ως ζώσα πραγματικότητα και για να το πετύχει λαθροχειρεί βάναυσα.
Μόλις πρόσφατα (κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την παιδεία που καθιέρωνε την ελάχιστη βάση εισαγωγής) ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να πείσει ότι το μέτρο ενισχύει και αναβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αποτρέποντας τις εισαγωγές φοιτητών που σε μεγάλο ποσοστό δεν αποφοιτούν ποτέ, παρέθεσε ξεδιάντροπα απολύτως χαλκευμένα στοιχεία.
Ισχυρίστηκε ότι περίπου το 40% των φοιτητών που εισάγονται (χωρίς τον κόφτη της ΕΒΕ) δεν αποφοιτούν ποτέ. Εδειξε μάλιστα ένα διάγραμμα που κατατάσσει τη χώρα μας στον πάτο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, δηλαδή είμαστε η χώρα με τους πολλαπλάσια περισσότερους αιώνιους φοιτητές.
Σε επίρρωση των ισχυρισμών του παρουσίασε αριθμούς που όμως συμπεριλαμβάνουν μη αποφοιτήσαντες από το 1980 και μετά, δηλαδή και σημερινούς 60χρονους που λόγω κάποιων δυσχερειών στη ζωή τους εγκατέλειψαν τις σπουδές χωρίς να αποφοιτήσουν.
Η πραγματικότητα, όπως αδιάψευστα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτυπώνεται σε πλήρη και αναλυτικά στοιχεία από την αντίστοιχη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (με διοικητή τον Γ. Στουρνάρα) του 2019 είναι ότι για την ηλικιακή ομάδα 18-24 την περίοδο από το 2009 έως το 2018 το ποσοστό όσων δεν αποφοιτούν μειώθηκε κατά περίπου 10%, αφού το 2009 ήταν 14,2% και το 2018 είχε μειωθεί στο 4,7%.
Μάλιστα το ποσοστό των μη αποφοιτησάντων είναι το μικρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου στο 11%.
Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος ρωτήθηκε πώς κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο σε τόσο σύντομο διάστημα απάντησε: «Βουλή και μύθοισι και ηπεροπηΐδι τέχνη» (με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης).
Ακριβώς το ίδιο επαναλαμβάνει ο Μητσοτάκης αλλά για πολύ πιο ευτελείς λόγους.
Με την ίδια μέθοδο ζέψανε τα βόδια και στο κάρο του Χατζηδάκη για τον νέο εργασιακό νόμο, παρουσιάζοντας ως λύση για την αύξηση του μισθού την κατάργηση του οκτάωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ η λύση αυτή αφορούσε το πρόβλημα «πώς θα κόψετε το 25% τουλάχιστον από τον κατώτατο μισθό δίνοντας ταυτόχρονα αύξηση 13 ολόκληρα ευρώ (μεικτά) τον μήνα».
Ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, που ήξερε καλύτερα από τον καθένα να διηγείται παραμύθια, έλεγε:
«Αλλά μια γοργόνα δεν έχει δάκρυα, γι’ αυτό υποφέρει πολύ περισσότερο».
ΠΗΓΗ: Documento