Αγοράστε κεριά
Για να αντέξουμε τα επίγεια πιάστε τα κηροπήγια. Oχι αυτά τα οποία χρησιμοποίησε ως φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «διάγγελμά» του προς ημάς τους ιθαγενείς, τάζοντας επιδότηση 22 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης. Αλλωστε αν είχατε τέτοια κηροπήγια όπως αυτά του πρωθυπουργού, αξίας 20.000 ευρώ όπως διαπιστώθηκε, θα τα πουλάγατε για να πληρώσετε το ρεύμα και τα απαραίτητα για την επιβίωση, δεν θα βγάζατε selfie. Πιάστε τα απλά τα κεριά, τα σπαρματσέτα τα φτηνά, γιατί ρεύμα τέλος.
O πόλεμος φταίει για πολλά και για όσα θα ακολουθήσουν, αλλά δεν φταίει (ακόμη) για την ακρίβεια στο ρεύμα, στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Γι’ αυτά φταίει το ρεύμα που θεωρεί ο Μητσοτάκης ότι έχει η πολιτική του και ο συνδυασμός Μαρίας Αντουανέτας και Αδωνη Γεωργιάδη στο μυαλό του. Είναι σαν να φόρεσε ανάποδα το θαυματουργό νανογιλέκο του ακροδεξιού λαϊκιστή υπουργού του και αίφνης έχει γίνει ένα κακό θαύμα και όλα τα κακά εκπορεύονται από τον πόλεμο με μοναδικό στόχο την Ελλάδα και την κυβέρνησή του.
Τον Νοέμβριο όμως δεν υπήρχε πόλεμος για να ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων και του ρεύματος. Αλλά και σήμερα που υπάρχει πόλεμος, στην Ελλάδα η βενζίνη στοιχίζει 2,20 ευρώ, στην Κύπρο (η οποία προμηθεύεται από την Ελλάδα) 1,70 ευρώ και τη Μάλτα 1,34 ευρώ. Δηλαδή ένα πρατήριο στον Ασπρόπυργο, τουτέστιν εκεί όπου υπάρχουν τα διυλιστήρια, πουλάει τη βενζίνη μιάμιση φορά πιο ακριβά από ένα πρατήριο στην Κύπρο που αγοράζει βενζίνη από τον Ασπρόπυργο. Αυτό δεν είναι απλό θαύμα, είναι τα επιτεύγματα του βαλκανικού μητσοτακικού νεοφιλελευθερισμού.
Το έργο είναι σκηνοθετημένο σε σενάριο Μητσοτάκη από τον καιρό της πανδημίας. Στην αρχή του έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σωτήρας, ο οποίος για αρκετό καιρό κατά τη διακυβέρνησή του μας σώζει από τα κακά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει τίποτε κακό πέρα από αυτά που υπήρξαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο επόμενο στάδιο η δυσφορία και η αρνητική κριτική ονομάζονται μικροψυχία, συκοφαντία και λαϊκισμός με σκοπό να μην πάει μπροστά η χώρα. Στην τρίτη πράξη του έργου ο Μητσοτάκης αποδέχεται θεωρητικά την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω του, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν φταίει αυτός αλλά οι άλλοι. Η πανδημία, ο πόλεμος, αντικειμενικοί σε κάθε περίπτωση παράγοντες. Θα έλεγε ότι φταίει και το κακό το ριζικό μας, αλλά σίγουρα φοβάται τις συνδέσεις που θα γίνουν στη λαϊκή αντίληψη με το όχι και τόσο καλότυχο όνομα που φέρει.
Ο Μητσοτάκης σκηνοθετεί το ψέμα του ενώ έχει αναγγείλει (ψευδώς φυσικά) ότι πρωταγωνιστεί σε ρόλο σωτήρα. Σχεδόν 17.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω Covid εκτός ΜΕΘ ακριβώς την περίοδο που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας που χρειάζεται ΜΕΘ και δεν έχει, ενώ ο Πέτσας απαιτούσε τα συγχαρητήρια της κοινής γνώμης γιατί δεν έπεσαν στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξουν μονάδες εντατικής. Μπορεί ΜΕΘ να μην έκαναν, αλλά έδωσαν περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.
Η κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ιό αλλά και με τον υιό, ο οποίος κατηύθυνε κάθε ευρώ που έπρεπε να προορίζεται για την πραγματική οικονομία στους αεριτζήδες των απευθείας αναθέσεων και τους συνήθεις ύποπτους της φίλιας «επιχειρηματικότητας». Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που τα σχόλια δεν προήλθαν από το Documento αλλά από την Κομισιόν, η οποία καθυστερεί τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης γιατί θεωρεί ότι θα πάει πάλι στους ολιγάρχες.
Σήμερα ζούμε ακριβώς το ίδιο πράγμα με φόντο όχι την Covid αλλά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γύρω από την κοινωνία που στενάζει έχοντας ταυτόχρονα το χέρι στον διακόπτη του ρεύματος υπάρχει χορός εκατομμυρίων. Τα μισά πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών, αυτών που στα κανάλια τους κλαίνε για τα θύματα του πολέμου, μεταφέρουν το πετρέλαιο του Πούτιν. Τα άλλα μισά μεταφέρουν το υπερτιμολογημένο αμερικανικό υγροποιημένο αέριο. Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας (αυτές που δημιουργήθηκαν για να χτυπήσουν την κακή ΔΕΗ και να κάνουν το ρεύμα φτηνότερο) κερδοσκοπούν με διάφορα κόλπα. Πάλι η Κομισιόν είναι αυτή που εντόπισε την κερδοσκοπία. Η τιμή του ρεύματος εισάγεται στο σύστημα με την υψηλότερη τιμή παραγωγής. Δηλαδή ως χονδρεμπορική τιμή ρεύματος υπολογίζεται η πιο ακριβή, που παράγεται από το φυσικό αέριο, και «παρασέρνει» τις υπόλοιπες, που παράγονται πιο φτηνά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), υδροηλεκτρικά εργοστάσια και λιγνίτη. Πληρώνουμε δηλαδή στις εταιρείες τιμές πολλαπλάσιες του λειτουργικού κόστους. Η κυβέρνηση αντί να βάλει όρια στην κερδοσκοπία, κατά την προσφιλή της τακτική αφήνει να πληρώνει τα υπερκέρδη ο καταναλωτής. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η Κομισιόν έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να διορθώσει την εγκληματική ανισορροπία που οδηγεί νοικοκυριά στην ανέχεια. Το Μαξίμου θεώρησε ότι το χέρι πρέπει να μπει εκεί όπου μπαίνει πάντα, στην τσέπη με το χαμηλό εισόδημα.
Αρνείται επίσης να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να εξορθολογήσει την κατάσταση προστατεύοντας την κοινωνία. Το νέο επιχείρημα είναι ότι οι ελαφρύνσεις θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Φυσικά το χρήμα συνεχίζει να ρέει, για να πληρωθούν –μέσω της χρυσοποίκιλτης περιφέρειας του Πατούλη– αυτήν τη φορά τα γραμμάτια τύπου Πέτσα απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα μέσα από το ντόμινο που προκαλεί ο πόλεμος. Ο Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι η εκλογή του θα εξασφαλιστεί και πάλι όχι μέσω της αποδοχής της πολιτικής του από τον κόσμο, αλλά μέσα από την επιβολή των κριτηρίων που θα επιβάλουν οι μιντιάρχες.
Στο νέο του «διάγγελμα» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παίρνει «μέτρα μετρημένα στο μέτρο του δυνατού». Αν κάνεις τον κόπο να παραβλέψεις τη λογοπαιχνιδιάρικη μπουρδολογία του λογογράφου του, διακρίνεις ότι για ακόμη μια φορά τα μόνα μέτρα που παίρνονται είναι προσαρμοσμένα σε ένα ακόμη νεκροταφείο της κοινωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε πάλι ότι η λύση είναι η κάμερα και η δύναμη εξαπάτησης, παραβλέποντας ότι πλέον τον εκθέτει. Αφού έκανε υπομονή για να φυτρώσει γένι τριών ημερών, στήθηκε στον φακό, προσπάθησε να σταθεροποιήσει το βλέμμα του ανάμεσα στην τεχνητή εσωτερική θλίψη και το autocue όπου του είχαν γράψει το κείμενο και εξήγγειλε ότι θα μας χρηματοδοτήσει με τρία πιτόγυρα (12 ευρώ) για τα εγκλήματα που παράγει η πολιτική του.
Ανάμεσα στις ορατές αστοχίες του πρωθυπουργού συγκαταλέγεται και η εμφάνισή του με τα κηροπήγια των 20.000 ευρώ την ώρα που μίλαγε για τα λεπτά του ευρώ που μοιράζει. Μοιραία όμως είχαν τον συμβολισμό τους. Με τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση η λύση είναι στα κεριά και τα κηροπήγια.
ΠΗΓΗ: DOCUMENTO