Το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας
«Το να μην κάνεις τίποτα είναι καλύτερο από το να είσαι πολυάσχολος κάνοντας τίποτα»
Περί της ενέργειας ο λόγος και άλλων (συνεπακόλουθων) δαιμονίων. Όποια φράση κι αν διαλέξεις -η οποία να χαρακτηρίζει την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης- θα είσαι μέσα: “Η κυβέρνηση δεν έχει ρεύμα”, “Μας άλλαξαν τα φώτα”, “Στο Μαξίμου πάθανε black out”, “Λογαριασμοί ηλεκτροσόκ”.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει με τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες με την σειρά τους έχουν συμπαρασύρει τις τιμές των καυσίμων σε δυσθεώρητα ύψη και έχουν εκτινάξει τις τιμές των τροφίμων «στο θεό», φτάνοντας τον κόσμο στο σημείο να λέει «το ψωμί ψωμάκι».
Εν ολίγοις το σπιράλ εκτίναξης του πληθωρισμού με την ληστρική αφαίμαξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με το τρίπτυχο: ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα («τα τρία κακά της μοίρας μας» όπως τα κατάντησαν) έχει κάνει «τον βίο αβίωτο» των πολιτών.
Φυσικά η παρούσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις ανατιμήσεις, όμως σε ότι αφορά τον καθ’ ημάς πληθωρισμό (που μας γύρισε 30 χρόνια πίσω) η κυβέρνηση νωρίς νωρίς (ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι), όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν υπήρχε ούτε καν σαν επιτραπέζιο stratego, φρόντισε να βάλει τα χεράκια της να βγάλει τα ματάκια μας.
Ενώ η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας στηρίχτηκε για πολλές δεκαετίες αποκλειστικά στον λιγνίτη, ενώ σε όλη την Ευρώπη η σταδιακή απολιγνιτοποίηση (με ταυτόχρονη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) έχει βάθος χρόνου μετά το έτος 2030, ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2022 και να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ (διαγράφοντας τελείως το ενοχλητικό -για τους φίλους του- Δέλτα).
Μέχρι και ο Μυτιληναίος (από τον Σεπτέμβριο του 2021) άσκησε κριτική για την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι “εκ του αποτελέσματος η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού και οι ΑΠΕ συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος”.
Και ενώ η κυβέρνηση καθησύχαζε τα θύματα των πολιτικών της (όλους εμάς) ότι η ακρίβεια είναι παροδική, διαβεβαιώνοντας ότι “η αγορά ενέργειας θα εξομαλυνθεί πριν τα Χριστούγεννα”, την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου τραβάει την ανηφόρα και εμείς πληρώνουμε τα σπασμένα της επιλογής των ά(χ)ριστων, που είναι η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας να χρησιμοποιεί κατά 40% το φυσικό αέριο.
Κι όταν ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου), η κυβέρνηση βρήκε την αιτία του κακού. “Ο πόλεμος φταίει και η κρίση είναι εισαγόμενη” ενώ ο Γεωργιάδης το τερμάτισε: “Τον Μάρτιο του 2021 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη με αρνητικό πληθωρισμό, είχε -2%. Το +8 είναι από το -2, άρα, στην πραγματικότητα είναι 6, δεν είναι 10”.
Και ενώ η Ευρώπη είναι διχασμένη για τις οικονομικές συνέπειες εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία, με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, να δηλώνει ότι η Ε.Ε. πρέπει να συζητήσει το θέμα, με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Alexander Schallenberg, να παίρνει θέση κατά του εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, με Ισπανία και Πορτογαλία να διεκδικούν και να καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ειδικό καθεστώς για τη διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε χαμογελαστός και αδρανής.
Είχε το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας, που έβλεπε τα τραίνα να περνούν.
“Το να μην κάνεις τίποτα είναι καλύτερο από το να είσαι πολυάσχολος κάνοντας τίποτα”.
Λάο Τσε, Κινέζος φιλόσοφος
ΠΗΓΗ: Το Κουτί της Πανδώρας