Σφύριξαν λήξη, ανακοίνωσαν διάλυση
«Η Ισχύς της δημόσιας υγείας είναι όση και η φροντίδα του πιο φτωχού ασθενούς»”
«Οι πολιτικές της κυβέρνησης στην δημόσια υγεία είναι ρετάλια στο πανέρι, σε τιμή ευκαιρίας», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο πρώην Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο- ΕΕΣ και υπεύθυνος του τμήματος υγείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Αθήνας, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Για νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, πετώντας το μπαλάκι στους πολίτες και προειδοποιώντας για επιστροφή των μέτρων ανά πάσα στιγμή. Έχουμε πει ότι η φάση της «κανονικότητας» επιστρέφει όταν ο ΠΟΥ κηρύξει την λήξη της πανδημίας και της απλής συνύπαρξης με τον ιό και όχι ο
Μητσοτάκης ή ο Πλεύρης. Και αυτό απαιτεί 3 βασικές προϋποθέσεις:
Καθολικός εμβολιασμός.
Υποχρεωτικά μέτρα προστασίας όπου απαιτείται (χώροι συνωστισμού)
Ισχυροποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Πάντως δεν γίνεται με 66 νεκρούς την ημέρα, με άρση σχεδόν όλων των μέτρων πριν το Πάσχα και με ολοκληρωτική διάλυση του ΕΣΥ.
Τι γίνεται αλήθεια με τους εμβολιασμούς;
Τι γίνεται με τις τρεις δόσεις;
Πόσοι από όσους χρήζουν και του 4 ου εμβολίου έχουν εμβολιαστεί;
Ούτε απλή αναφορά δεν έγινε.
Για τους θανάτους που μας κατατάσσουν πρώτους στην Ευρώπη και δεύτερους στον κόσμο, ο υπουργός χρησιμοποιεί διάφορα τρυκ και βολικές περιόδους αναφοράς. Εμφάνισε στοιχεία για τους θανάτους από τον κορονοϊό μέχρι το τέλος του 2021, και όχι τα στοιχεία της τραγωδίας του 2022.
Ο υπουργός Υγείας επέλεξε να εμφανίσει μια πραγματικά σοβαρή και αξιόπιστη μελέτη του Lancet, αλλά μόνο έως το 2021 και όχι έως τις μέρες μας. Εξαίρεσε το 2022 που η χώρα έσπαγε κάθε μέρα τα ρεκόρ απωλειών παγκοσμίως! Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τις πρώτες 9 εβδομάδες του 2022, οι θάνατοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 24,68% ή αλλιώς κατά 5.751 με την στατιστική υπηρεσία να αναφέρει: Οι υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν την 5η εβδομάδα (31/01/2022- 6/2/2022), την 4η (24/01/2022- 30/1/2022) και τη 2η εβδομάδα (10/01/2022- 16/1/2022), με ποσοστά αύξησης 42,5%, 40,2% και 35,1%, αντίστοιχα. Ο επιδημιολόγος Θ. Λύτρας, σχολίασε μάλιστα την εξαπάτηση παραθέτοντας στο Twitter το σχετικό διάγραμμα.
Για το ΕΣΥ οι αποφάσεις θυμίζουν «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου». Αναφέρονται στο δικαίωμα της επιλογής: αν κάποιος θέλει να πληρώσει για να κάνει τη δουλειά του, γιατί να μην μπορεί, βρε αδερφέ; Και αν δεν έχει να πληρώσει, τι κάνει; Πεθαίνει; Την απόφαση ποιος θα νοσηλευτεί και με ποια προτεραιότητα δεν την λαμβάνει λοιπόν η επιστήμη αλλά το πορτοφόλι. Αναφέρονται στο επιχείρημα της καλύτερης εκμετάλλευσης ακριβών πόρων: γιατί να «κάθεται» ένα μηχάνημα όταν μπορεί να δουλεύει συνεχώς μέρα νύχτα και να αποδίδει;
Το γεγονός ότι τα μηχανήματα τα χειρίζονται επιστήμονες και μας λείπουν οι ανθρώπινοι πόροι δεν περνάει από το μυαλό κανενός; Θα βρούμε ιδιώτες από την αγορά και θα πληρώνουμε από την τσέπη μας όσοι μπορούμε, αυτό λένε. Αναφέρονται στο επιχείρημα του νεκρού χρόνου: γιατί να κάθεται ένας υγειονομικός όταν δεν έχει δουλειά ή εφημερία και να μην αξιοποιηθεί αλλού;
Δηλαδή οι ανάγκες της δημόσιας υγείας καλύπτονται από τους υφιστάμενους ανθρώπινους πόρους και έχουν χρόνο μάλιστα να κάθονται. Αναφέρονται στο περί δικαίου αίσθημα των πολιτών: αυτός που δεν πληρώνει εισφορές γιατί να είναι το ίδιο με σένα που πληρώνεις; Έλα ντε, γιατί; Φαντάζομαι ότι δεν είναι επιλογή κανενός να είναι άνεργος, να παρέχει μαύρη εργασία, να δουλεύει ανασφάλιστος, να έχει αμοιβές «γαλέρας» ή να φαίνεται εργαζόμενος μερικής απασχόλησης ενώ εργάζεται για 10 ή 12 ώρες. Το χάλι του ΕΣΥ οφείλεται στις πολιτικές τους. Οι Γιατροί ξενιτεύονται γιατί οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί τους διώχνουν.
Οι ιδιώτες από την άλλη ασχολούνται με τα «φιλέτα»: με μαγνητικές, με ακριβές θεραπείες, με υψηλής τεχνολογίας χειρουργεία. Δεν ασχολούνται με τα επείγοντα, τις κλινικές Covid, τα ράντζα στους διαδρόμους και τις εφημερίες. Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει όταν διασφαλίζει την καθολική, ομότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους. Οι πολιτικές της κυβέρνησης στην δημόσια υγεία είναι «ρετάλια στο πανέρι, σε τιμή ευκαιρίας». Το μέτρο, ο κανόνας και το αξίωμα είναι ένα: «Η Ισχύς της δημόσιας υγείας είναι όση και η φροντίδα του πιο φτωχού ασθενούς».