Κυβέρνηση αθλιότητας, αναλγησίας και ανευθυνότητας
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόντρα στο παγκόσμιο συμπέρασμα της πανδημίας, νομοθετεί την ενίσχυση των επιχειρηματιών της υγείας και την επιβάρυνση των πολιτών””
“Αθλιότητα, αναλγησία και ανευθυνότητα από τρισάθλιους, πάνω στους τάφους 30.000 συνανθρώπων μας μόνο από Covid”, είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη ο πρώην Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο- ΕΕΣ και υπεύθυνος του τμήματος υγείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Αθήνας, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Ξαναπιάνουμε το νήμα από το σημείο που το είχαμε αφήσει την προηγούμενη Τρίτη, συγκεκριμένα από τις εξελίξεις και τους κινδύνους της πανδημίας (ΔΕΝ έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα μαζί της, όπως η κυβέρνηση ανεύθυνα αφήνει να εννοηθεί), από την γενική νοσηρότητα που αυξήθηκε υπέρμετρα (και εξαιτίας του Covid-19) και από την ανάγκη ουσιαστικής και μεγάλης ενίσχυσης του
Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Ξεκινώντας από τον κ. Τσιόδρα, τον ακούσαμε να λέει τις προηγούμενες μέρες: “Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80% (θυμηθείτε τα στοιχεία που αναφέραμε από την Επίτροπο Υγείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ECDC) με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (δηλαδή ανοσία από εμβολιασμό και νόσηση) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Ωστόσο το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας”.
Από την άλλη ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά νούμερα αναφορικά με τους θανάτους από κορονοϊό παγκοσμίως, όπου -σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του- σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή τους από τη νόσο. Η πανδημία βρήκε απροετοίμαστα τα συστήματα υγείας, ακόμη και των ανεπτυγμένων χωρών. Ο αριθμός που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ απέχει πάρα πολύ από τον επίσημο αριθμό των 6 εκατομμυρίων θανάτων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Ο αριθμός θανάτων του ΠΟΥ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο που ξέραμε.
Σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΟΗΕ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «καταθλιπτικό» το νούμερο, λέγοντας ότι “οι χώρες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις υποδομές τους για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”.
Η απόφαση της Νότιας Κορέας να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια υγεία μετά το σοβαρό ξέσπασμα του ιού MERS το 2003 της επέτρεψε να αποκρούσει αποτελεσματικότερα την COVID-19 και να έχει περίπου το 1/20ο του κατά κεφαλήν ποσοστού θνησιμότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες που ανέλαβαν από τον ΠΟΥ να υπολογίσουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων από COVID-19 από τον Ιανουάριο του 2020 έως το τέλος του 2021, συμπέραναν ότι σημειώθηκαν 13,3 μέχρι 16,6 εκατομμύρια θάνατοι που είτε προκλήθηκαν απευθείας από τον κορονοϊό είτε οφείλονταν στις επιπτώσεις της πανδημίας στα συστήματα υγείας.
Σε αυτή την δεύτερη κατηγορία θανάτων ανήκουν οι καρκινοπαθείς που δεν μπορούσαν να αναζητήσουν θεραπεία στα νοσοκομεία που ήταν ασφυκτικά γεμάτα με ασθενείς COVID. (Στη χώρα μας παρατηρήθηκε με μεγάλη ένταση αυτό το φαινόμενο καθώς το ΕΣΥ έγινε μονοθεματικό με αποτέλεσμα θεραπείες και χειρουργεία να αναβληθούν για πολλούς μήνες ανεβάζοντας σε υψηλά ποσοστά την θνησιμότητα που δεν έχει υπολογιστεί).
Στο μεταξύ, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής Καναδούς ερευνητές υπολόγισε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ανεπίσημοι θάνατοι Covid μόνο στην Ινδία. Το κοινό συμπέρασμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι ένα: Όσο τα Δημόσια Συστήματα Υγείας ήταν ισχυρά ή ισχυροποιήθηκαν άμεσα (μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό που τα βρήκε απροετοίμαστα) τόσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν.
Κόντρα σε αυτή την πανθομολογούμενη παγκόσμια αλήθεια-πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε το Ν/Σ για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών.
Πρώτον, επί 1,5 μήνα, κάθε μέρα, ο κ. Πλεύρης διαβουλευόταν με τους φορείς και κατάφερε το ακατόρθωτο. Να μην ενσωματώσει ούτε ένα «και» από τις εκατοντάδες προτάσεις και τροποποιήσεις που του κατατέθηκαν, αφήνοντας τους πάντες ανικανοποίητους ακόμα και τα μέλη φορέων που είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.
Δεύτερον, πέταξε από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ όλους τους εκπροσώπους φορέων, θεωρώντας πως πλέον ο ΕΟΠΥΥ είναι ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.
Τρίτον, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή του νομοσχεδίου, αυτά προσδιορίζονται ως….απρόβλεπτα!
Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΙΣ, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων (που καμωνότανε τον λοιμωξιολόγο στις τηλεοράσεις), κ. Εξαδάκτυλος, είπε στο συνέδριο της ΝΔ τα εξής «καταπληκτικά κι απίστευτα»: “Ευτυχώς η πανδημία δεν ήρθε νωρίτερα, αντιλαμβανόμαστε όλοι το γιατί. Περάσαμε 3 φάσεις. Την 1η καταπληκτικών αποτελεσμάτων, τη 2η του μέσου όρου και την 3η όπου οι επιδόσεις δεν ήταν αυτές που θέλαμε. Τι συνέβη; Μικρά λάθη, αλλά κυρίως μια άθλια αντιπολίτευση και μία έλλειψη ατομικής ευθύνης, εμπεδωμένη για πολιτικούς λόγους, χρόνια στην ελληνική κοινωνία”.
Αθλιότητα, αναλγησία και ανευθυνότητα από τρισάθλιους, πάνω στους τάφους 30.000 συνανθρώπων μας στην Ελλάδα (μόνο από Covid).