Carthago delenda est!
Ο Ρωµαίος πολιτικός Κάτων ο πρεσβύτερος έκλεινε όλες τις οµιλίες του µε τη φράση: «Carthago delenda est (να καταστραφεί η Καρχηδόνα)».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ο νεότερος, έπειτα από κάθε καταστροφή που προκαλεί µε την πολιτική του και σε συνδυασµό µε την πλήρη ανικανότητα που τον διακατέχει, κλείνει τις οµιλίες του αυτοθαυµαζόµενος: «Εσωσα την Καρχηδόνα».
Η –εκ των υστέρων– πολιτική αντιµετώπισης των φυσικών καταστροφών από την «επιτελική αριστεία», η οποία στηρίζεται στο δόγµα «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι», αποτελεί την πιο προοδευτική κοινωνική αντίληψη της µητσοτακικής διακυβέρνησης, εάν λάβουµε υπόψη ότι η –καταρχήν– ανόθευτη πεποίθηση των φιλελέ είναι αυτή που εξέφρασε µε ένα tweet ο Θάνος Τζήµερος: «∆άση που δεν ανήκουν σε κανέναν είναι εύκολο να καούν και να καταπατηθούν. Νοικιάστε τα για εκµετάλλευση. Οι φωτιές θα κοπούν µαχαίρι».
Για την κυβέρνηση δεν χρειάζονται µελέτες και σχέδια προληπτικής αντιµετώπισης των ακραίων φυσικών φαινοµένων, δεν απαιτούνται κανόνες και διαδικασίες στη διαχείριση κρίσεων, δεν είναι αναγκαίες οι στρατηγικές προετοιµασίας και ο συντονισµός των επιχειρησιακών µονάδων.
Ολα αυτά υπακούν στην αντίληψη περί κρατισµού, απαιτούν προσλήψεις εξειδικευµένου προσωπικού, υπάρχει ανάγκη τεχνικού εξοπλισµού και υποδοµών και χρειάζεται να επενδύσει κανείς πολλά και «πεταµένα» λεφτά.
Για την κυβέρνηση –όπως όλοι οι τοµείς άσκησης πολιτικής– η διαχείριση κρίσεων δεν είναι ακόµη ένα περιβάλλον άσκησης πολιτικής, είναι πάνω απ’ όλα επικοινωνία.
Η Καρχηδόνα καταστρέφεται πάλι και πάλι και αυτοί επαίρονται κάθε φορά «για τα καθόλου ευκαταφρόνητα αποτελέσµατα» που πέτυχαν, ισχυριζόµενοι ότι περιόρισαν, στο µέτρο του δυνατού, το µέγεθος της συµφοράς.
Προτού ακόµη µιλήσουν «για τα καθόλου ευκαταφρόνητα αποτελέσµατα», έχουν επιλέξει προσεκτικά και έχουν παρουσιάσει τη σκαλέτα των επιχειρηµάτων µε τα οποία στηρίζουν το διθυραµβικό αποτέλεσµα µέσα από φράσεις-κλειδιά που περιγράφουν τις ιδιαίτερες συνθήκες του φαινοµένου. Κλιµατική κρίση. Ακραίες θερµοκρασίες. Επικίνδυνο ανάγλυφο. ∆ύσβατη περιοχή. Θυελλώδεις άνεµοι.
Η γοµολάστιχα µε την οποία προσπαθούν να σβήσουν κάθε εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής είναι η φράση: «Προτεραιότητά µας αποτελεί η ανθρώπινη ζωή».
Οµως η εικόνα του αστυνοµικού µε το ποτιστήρι (και όχι του πυροσβέστη µε τη µάνικα) που προσπαθούσε να σβήσει τη µεγάλη φωτιά στην Ανθούσα δεν σβήνεται.
Οπως δεν σβήνεται η άλλη εικόνα µε αστυνοµικούς της ∆ΙΑΣ να καταβρέχουν ξερόχορτα µε λάστιχο ποτίσµατος, την οποία δηµοσίευσε στο Τwitter ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Τάκης Θεοδωρικάκος σηµειώνοντας: «Εκατοντάδες αστυνοµικοί νύχτα και µέρα µάχονται για την προστασία της ζωής των πολιτών και τη διασφάλιση της περιουσίας τους. Συνεχίζουµε µε όλες µας τις δυνάµεις!».
Οπως δεν σβήνονται τα λόγια (από συνέντευξη στα «Νέα») του Σταύρου Μπένου, ο οποίος περιγράφει πώς αναµόρφωσε την Εύβοια: «Πριν από λίγες ηµέρες ολοκληρώθηκε το Evia Film Festival, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Θεσσαλονίκης, ενώ µε το Μέγαρο Μουσικής ολοκληρώνουµε τρεις µεγάλες εκδηλώσεις».
ΠΗΓΗ: Documento