Χάρτινος πρωθυπουργός
Οι χάρτινοι άνθρωποι λιώνουν πέφτοντας μέσα στα ίδια τους τα λύματα.
“Έχω και αγαλματάκια/ χάρτινο πρωθυπουργό/ έξυπνα παραμυθάκια καλέ/για τον κάθε μπρούτζινο Ρωμιό” τραγουδούσε προφητικά από το μακρινό 1978 -στο τραγούδι του «ο Ρωμιός»- ο «άγιος των Εξαρχείων», Νικόλας Άσιμος.
Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με τα ακινητοποιημένα μπρούτζινα αγαλματάκια των Ρωμιών (σαν τον πήλινο στρατό στην Κίνα), με τον χάρτινο πρωθυπουργό (η κορυφαία φιγούρα στο θέατρο σκιών που κυβερνά τον τόπο), με μόνη ίσως διαφωνία, που μπορεί να αντιτείνει κανείς, τον προσδιορισμό “έξυπνα” στο ουσιαστικό “παραμυθάκια”.
Ο, εκτός τόπου και χρόνου, χάρτινος πρωθυπουργός, που πλασάρεται ως σπουδαγμένος, εκλεπτυσμένος και νουνεχής, έχει τερματίσει το «βλακόμετρο» με μία ευρεία γκάμα από ασυναγώνιστες χοντράδες, γκάφες και παροράματα που έχει εκστομίσει, χωρίς ούτε μία φορά -έστω και εκ των υστέρων- να αντιληφθεί το μέγεθος της βλακείας.
“Γιατί γελάτε κύριοι;”
“Ίσως ο Ρουσώ και η έννοια της διάκρισης των εξουσιών να σας είναι λίγο ξένοι… ξέρετε, όταν κάνετε τέτοιες αναφορές δεν αρκεί να σας τις γράφει κάποιος λογογράφος, πρέπει να τις καταλαβαίνετε κιόλας” (φυσικά η έννοια της διάκρισης των εξουσιών διατυπώθηκε από τον Μοντεσκιέ).
“Έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στην εξορία… ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών στη χούντα” (το «θείον» βρέφος στην αντίσταση).
“Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία” (γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει).
“Δεν φταίμε εμείς αν όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια” (κάπου θα είδε ογκώδεις λαϊκές διαδηλώσεις υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων).
“Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό… μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή” (αυτά παθαίνει όποιος…μπαίνει στον κόπο).
“Η περίπτωση της Μάνδρας είναι παράδειγμα του τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει ότι τα νερά θα κατέβαιναν από τον δρόμο. Διότι ο δρόμος ήταν το ρέμα. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την τροχαία ώστε να τον κλείσει” (άσε που χρειάζεται και αυστηροποίηση του Κ.Ο.Κ. για τα νερά).
“Αν δεν δαμάσει κανείς τα μέσα του Εξάρχεια, δεν θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά” (Έξαρχος Κούλης, διδάκτωρ αμπελοφιλοσοφίας).
Εκτός όμως από τα γλαφυρά -του χάρτινου πρωθυπουργού- υπάρχουν και τα αμιγώς πολιτικά, τα τραγικά για την κοινωνική πλειοψηφία.
“Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα” (….γι’ αυτό και εργάζομαι αόκνως, για την αύξηση, κατά το δυνατόν, των κοινωνικών ανισοτήτων).
“Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους” (….και ως γνωστόν παλεύω για την απεξάρτηση τους).
“Εσείς κ. Τσίπρα μας βάλατε στα μνημόνια” (η χυδαιότητα δεν σχολιάζεται).
Την προηγούμενη εβδομάδα βέβαια -ο χάρτινος πρωθυπουργός- πανηγύριζε που η χώρα μας βγήκε από την ενισχυμένη επιτροπεία, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί 4 χρόνια μετά, από την 20η Αυγούστου 2018, ημερομηνία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τα μνημόνια.
Οι χάρτινοι άνθρωποι λιώνουν πέφτοντας μέσα στα ίδια τους τα λύματα.
“Προτείνω στους αντιπάλους μας μια συμφωνία: αν σταματήσουν να λένε ψέματα για εμάς, θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια γι’ αυτούς”.
Adlai Stevenson, Αμερικανός πολιτικός