Για εκείνους τους κάποιους λόγους που αγαπάμε τον τούρκικο λαό
Στον Μετίν Κούρτ, Μορφή! Εντός και εκτός γηπέδων.
Οι φίλαθλοι στην Τουρκία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν
Γαλατάσαραϊ, Μπεσίκτας, Φενερμπαχτσέ. Το τουρκικό ποδόσφαιρο αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, κυρίως σε επίπεδο φιλάθλων που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο που εδώ και δεκαετίες προσπαθεί να κάνει και το ποδόσφαιρο συνέχεια στην σαθρή πολιτική πραγματικότητα στην Τουρκία.
Η ιστορία του μεγάλου Μετίν Κούρτ του μεγάλου κομμουνιστή, αναρχικού ποδοσφαιριστή που σφράγισε την ποδοσφαιρική ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας με την δράση του εντός και εκτός γηπέδων.
Λαιϊκός ήρωας και αυθεντικός ηγέτης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ιδρυτής του πρώτου ποδοσφαιρικού σωματείου στην χώρα, παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου με την φανέλα της Γαλατασαραϊ στα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Έπαιζε αριστερό εξτρέμ για να μπορεί να βρίσκεται στην πλάγια γραμμή και να πιάνει κουβέντα με τον κόσμο. Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, γέμιζαν το γήπεδο της ομάδας κάθε Κυριακή για να τον θαυμάσουν.
Ήταν τέτοιο το πάθος του για την πολιτική, την Αριστερά, τον κομμουνισμό, τον Μάρξ και τον Ένγκελς, που το 1972 σε αγώνα μεταξύ της Μπάγερν και της τουρκικής ομάδας, έχουν σταματήσει με τον «μαοϊκό» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Πωλ Μπραϊτνερ σε μια γωνιά του γηπέδου και συζητάνε για περίπου δύο λεπτά για την πολιτική και το ποδόσφαιρο.
Κάνει πολιτικές παρεμβάσεις που τσαντίζουν υπέρ του δέοντος τους πολιτικούς ιθύνοντες στην Τουρκία. Στα εγκαίνια του καινούργιου γηπέδου της Γαλατάσαραι («Τουρκ Τέλεκομ Αρένα»), δεκάδες Τούρκοι φίλαθλοι αποδοκιμάζουν ρυθμικά τον Ερντογάν που ήταν παρών.
Πεθαίνει από έμφραγμα τον Αύγουστο του 2012 με τους Τούρκους φιλάθλους να μετατρέπουν την κηδεία του σε «γιορτή», κάνοντας μια διαδήλωση στον δρόμο προς το νεκροταφείο, στην κεφαλή της οποίας υπήρχε η φωτογραφία του και μια φανέλα της Εθνικής Τουρκίας.
Όμως οι Τούρκοι φίλαθλοι και κυρίως αυτοί των τριών μεγάλων ομάδων της χώρας (Γαλατάσαραϊ, Μπεσίκτας, Φενερμπαχτσέ) έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με την πολιτική εξουσία της χώρας.
Κάμποσα χρόνια νωρίτερα, μεταξύ 2013-2014 οι φίλαθλοι των τριών ομάδων ενώθηκαν κόντρα στο Ερντογάν. Ο οποίος ήθελε μέσω της αστυνομίας και των υπόλοιπων δυνάμεων καταστολής να διαλύσει τους βασικούς πυρήνες φιλάθλων και των τριών ομάδων.
Μπροστάρηδες, οι “Carsi“, το μεγαλύτερο οργανωμένο γκρουπ φιλάθλων της Μπεσίκτας, σε μια ιστορική συμμαχία για τα δεδομένα του τουρκικού ποδοσφαίρου. Αναρχοκομμουνιστές φίλαθλοι που είχαν δώσει και στο παρελθόν μάχες κατά του Ερντογάν και του κρατικού μηχανισμού.
Σε μια Τουρκία που την εποχή εκείνη βρίσκονταν σε μια ιδιαίτερη μεταβατική φάση, πιθανώς χειρότερη και από την σημερινή, με τα πολιτικά και τα οικονομικά προβλήματα να μαστίζουν τα χαμηλότερα στρώματα της χώρας, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τις ανισότητες.
Τότε, διεξάγονταν στην Τουρκία οι Μεσογειακοί Αγώνες και στην Μερσίνα το Μουντιάλ της FIFA Under 20. Ιδανικές ευκαιρίες για διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Μαζί με τους Vamos Bien (σκληροπυρηνικοί της Φενέρ Μπαχτσέ) και τους Utra Aslan(σκληροπυρηνικοί της Γαλατασαράι), δημοσιεύουν στην Χουριέτ μια επιστολή διαμαρτυρίας εναντίον της Τουρκικής κυβέρνησης.
Οι “Carsi“, ιδρύθηκαν το 1982, λίγο μετά το πραξικόπημα στην χώρα, με το όνομα τους να προέρχεται από μια υπαίθρια αγορά η οποία βρίσκεται δίπλα στον χώρο ίδρυσης της Μπεσίκτας από το 1903.
Το 1982, με το πραξικόπημα απαγορεύτηκαν αρχικά συνδικαλιστικές και ποδοσφαιρικές συγκεντρώσεις, δημιουργία σωματείων και κλαμπ φιλάθλων, με τους φιλάθλους της Μπεσίκτας να ιδεολογικοποιούν από την πρώτη στιγμή την δράση τους, κυρίως τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας που εκείνη την εποχή αποτελούσαν το νούμερο ένα ζήτημα για την τουρκική κοινωνία.
Ο Τσε αποτελεί το έμβλημα στα πανό και τα κασκόλ της ομάδας, μιας ομάδας με έντονα λαϊκά στοιχεία και χαρακτηριστικά, απέναντι στην Φενέρ και την Γαλατασαράι, που συνδυάζει άψογα ποδοσφαιρική και οπαδική προσπάθεια σε μια Τουρκία που κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο.