Μυστικά και ψέματα
Πολλές εξηγήσεις γράφτηκαν για το γεγονός (πολιτικές και συμπεριφορικές) στην προσπάθεια των δημοσιογράφων και των αναλυτών να ανιχνεύσουν το υπόστρωμα του συμβάντος και όχι μόνο την επιφάνεια.
Η απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ -να ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη– στηλιτεύτηκε από όλους, Βρετανούς και Έλληνες κατά κύριο λόγο, ως πρωτόφαντη ενέργεια στα διπλωματικά χρονικά σε παγκόσμια κλίμακα.
Πολλές εξηγήσεις γράφτηκαν για το γεγονός (πολιτικές και συμπεριφορικές) στην προσπάθεια των δημοσιογράφων και των αναλυτών να ανιχνεύσουν το υπόστρωμα του συμβάντος και όχι μόνο την επιφάνεια.
Η επίσημη εξήγηση που έδωσε στην Βρετανική Βουλή ο Ρίσι Σούνακ (απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από τον ηγέτη των Εργατικών Κρι Στάρμερ που μίλησε για προσπάθεια ταπείνωσης του Έλληνα πρωθυπουργού) ήταν:
“Φυσικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης ή την ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό δεν είναι σωστό. Όταν δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα σε αυτή τη χώρα και παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο, αλλά κατά την άποψή μου όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν”.
Προφανώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κάθε δικαίωμα -αν όχι και υποχρέωση- να θέσει πάλι και πάλι το κορυφαίο θέμα της επιστροφής των κλαπέντων (από τον Έλγιν) γλυπτών του Παρθενώνα.
Προφανώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κάθε δικαίωμα -αν όχι και υποχρέωση- να δημοσιοποιήσει της ελληνικές θέσεις με τον προσφορότερο τρόπο, όπως ακριβώς έπραξε με την συνέντευξη που έδωσε (πριν την συνάντηση του με τον Σούνακ) στο BBC, γεγονός που εξόργισε τον Βρετανό πρωθυπουργό και ακύρωσε την συνάντηση τους.
Όμως όταν ο Σούνακ ισχυρίζεται ότι ο Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει να μην αναφερθεί ούτε δημόσια (κυρίως) αλλά ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα (επισημαίνοντας ότι “όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν”), λέτε να μην ήξερε τι έλεγε; Λέτε να εκστόμισε ανυπόστατες κατηγορίες; Λέτε έτσι στα καλά καθούμενα να ακύρωσε την συνάντηση; Λέτε από μία ιδεοληψία αποικιοκρατικού κομπλεξισμού να θέλησε να ταπεινώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό;
Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση διάψευσε κατηγορηματικά τα περί συμφωνίας και την παραβίαση της, δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διέσπειρε εδώ και πάρα πολλούς μήνες ψέματα περί μυστικών διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των γλυπτών;
Δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του που μίλαγαν για σχέδιο συμφωνίας 15ετους δανεισμού;
Δεν είναι το μιντιακό σύστημα της ΝΔ που άφηνε να εννοηθεί ότι τα γλυπτά με την μορφή δανεισμού (αναγνωρίζοντας έτσι την ιδιοκτησία στο Βρετανικό Μουσείο) μπορεί να βρίσκονται στην φυσική τους θέση (εκεί που τα τοποθέτησε ο Φειδίας) ακόμα και πριν τις εκλογές;
Γιατί να πιστέψουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό που πολιτεύεται -από την αρχή μέχρι το τέλος, επί όλων των θεμάτων- με μυστικά και ψέματα;
Γιατί να πιστέψουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ότι -εκτός όλων των άλλων- και ο Μάκης Βορίδης ήταν παρακολουθούμενος από το Predator και ο πρωθυπουργός και προϊστάμενος της ΕΥΠ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για κανέναν τίποτα;
“Υπάρχουν δύο τρόποι να εξαπατηθείς. Ο ένας είναι να πιστεύεις αυτό που δεν είναι αληθινό. Ο άλλος είναι να αρνείσαι να πιστέψεις αυτό που είναι αληθινό”.
Σέρεν Κίρκεγκορ, Δανός φιλόσοφος
ΠΗΓΗ: Το κουτί της Πανδώρας