
Η δημόσια υγεία, επισήμως, γίνεται κεραμιδαριό
“Ο κ Πλέυρης είναι ο χειρότερος Υπουργός Υγείας, της χειρότερης κυβέρνησης από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα”
“Η κυβέρνηση καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες”, είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, Θύμιος Γεωργόπουλος, από το παρατηρητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Covid.
Ο χειρότερος Υπουργός Υγείας, της χειρότερης κυβέρνησης από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα (αν αναλογιστούμε ότι ο κ. Πλεύρης ανέλαβε υπουργός την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με 13.750 νεκρούς τότε από covid-19 στην χώρα μας και, 6 μήνες μετά, την 27/2/2022 οι νεκροί ήταν 25.785) παραβρέθηκε και μίλησε -το Σάββατο που μας πέρασε- στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που συγκάλεσε ο ΠΙΣ και είχε προσκαλέσει όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (όχι, η κ. Μ. Γκάγκα δεν παραβρέθηκε).
Εκεί λοιπόν ο -πούρα φιλελεύθερος και φόλα ακροδεξιός υπουργός- δήλωσε πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κινηθούν σε τρείς άξονες και το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Μαρτίου.
Οι τρεις άξονες (θεματικές ενότητες) του σχεδίου νόμου είναι:
ΕΟΠΥΥ
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
ΕΣΥ
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πλεύρης θέλησε να κρατήσει κάπως κλειστά τα χαρτιά του και σε ορισμένα σημεία ήταν διφορούμενος, ο πυρήνας των δηλώσεων του αποκάλυψε το «κεραμιδαριό» που επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Για τον ΕΟΠΥΥ ενημερωθήκαμε ότι θα εφαρμοσθούν τα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια», δηλαδή κόφτες, οι οποίοι θα οδηγήσουν τα μικρά εργαστήρια εκτός συμβάσεων. Εύκολα συνάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν απεχθάνεται απλώς το Δημόσιο Σύστημα και δεν είναι γενικά διαπρύσιος οπαδός του Ιδιωτικού Κεφαλαίου αλλά ειδικά και αποκλειστικά του μεγάλου Ιδιωτικού κεφαλαίου.
Ο υπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε ότι ο προσοδοφόρος τεράστιος όγκος των εργαστηριακών εξετάσεων δεν θα πραγματοποιείται από τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς (που είναι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι) αλλά από τα πολύ μεγάλα (αλυσίδες) διαγνωστικά κέντρα που θα πληρούν τα «ποιοτικά κριτήρια» (όχι κατ’ ανάγκην και επιστημονικά). Για τις δομές της ΠΦΥ ανάφερε ότι θα επιδιώξουν ενοποίηση δομών η οποία είναι παλιά τεχνογνωσία -όσο και οι λάσπες της Δεξιάς- κτηθείσα από την εποχή του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. Ενώ όλοι (ακόμα και συντηρητικοί υγειονομικοί και πολίτες) συνηγορούν ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εκτεταμένο γεωγραφικά, χωρίς στελεχωμένο από προσωπικό και χωρίς εξοπλισμένο από Βιοϊατρική τεχνολογία, σύστημα δομών ΠΦΥ. Ενώ η πανδημία (που ακόμα καλά κρατεί) απέδειξε ότι εάν το ΕΣΥ είχε εκτεταμένο αριθμό δομών ΠΦΥ (υποδοχέων της πανδημικής νοσηρότητας) οι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες δεν θα κατέρρεαν και χιλιάδες ασθενείς που κατέληξαν θα ζούσαν σήμερα.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσιάζει τις θέσεις του για την υγεία (με μελέτες) που αποδεικνύουν ότι έχουμε ανάγκη από 150 περίπου πρόσθετες ΤΟΜΥ. Ο υπουργός του Μητσοτάκη εξαγγέλλει την ενοποίηση δομών πρωτοβάθμιας υγείας (άρα το κλείσιμο των περισσοτέρων που λειτουργούν) και την συρρίκνωση ορισμένων άλλων, χαρακτηριστικά σας λέω ότι το μεγάλο Κέντρο Υγείας του Περιστερίου προ πανδημίας διέθετε περίπου 20 ιατρικές ειδικότητες και σήμερα μόλις 5.
Αναφορικά με το ΕΣΥ η κατάσταση θυμίζει ολική αποσυναρμολόγηση και διάλυση. Ο θεμελιώδης νόμος του ΕΣΥ (Ν. 1397/83) στηρίχτηκε στην παραδοχή και βασική προϋπόθεση της «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» των ΕΣΥ των γιατρών. Για το θέμα αυτό ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το υπουργείο θα κινηθεί σε δύο επίπεδα : Το πρώτο επίπεδο είναι η καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους ασθενείς, ώστε τα νοσοκομεία να έχουν έσοδα και από ιδιωτικούς πόρους. Το δεύτερο επίπεδο είναι να δοθεί δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης όπου υπάρχουν ανάγκες και ειδικά στην περιφέρεια.
Η κατάργηση αυτής της θεμελιακής συνθήκης (για «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση») για τους γιατρούς του ΕΣΥ:
Καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.
Καταργεί την λίστα χειρουργείου όπως την είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσβαση και σειρά προτεραιότητας καθαρά με ιατρογενή κριτήρια.
Μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες, και
Όποιος πληρώνει βρίσκει την υγειά του για τους μη έχοντες λυπούμεθα.