Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα της πολιτικής τους
Δύο εβδομάδες μετά την πλήρη «απελευθέρωση» των μέτρων, με τελευταίο αυτό της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καταγράφεται και πάλι έντονη η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού με αποτέλεσμα οι ειδικοί επιστήμονες να μιλάνε για ένα 6ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, όπου ο συχνωτισμός είναι πολύ μεγάλος.
Αυτά επισήμανε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη ο πρώην Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο- ΕΕΣ και υπεύθυνος του τμήματος υγείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Αθήνας, Θύμιος Γεωργόπουλος
Την ώρα που η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και μιλάει για επανεξέταση της κατάστασης για την λήψη νέων μέτρων από τον Σεπτέμβριο και μετά, ο κίνδυνος μιας οικονομικής καταστροφής στην οικονομία από τις επιπτώσεις της έξαρσης του κορωνοϊού είναι ορατός.
Η κυκλοφορία των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων και τη δυναμική της επιδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):
- Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 35,3% στα κρούσματα και 41% στις εισαγωγές.
- Ανακοινώθηκαν περισσότερες από 9.000 νέες λοιμώξεις, με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 5,57%.
- Ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης, Rt, βρίσκεται και πάλι οριακά λίγο κάτω από τη μονάδα, στο 0,97. Ωστόσο, κατά τόπους ο δείκτης έχει ξεπεράσει τη μονάδα φτάνοντας στο 1,03.
- Ο μέσος όρος εισαγωγών νέων ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία του τελευταίου επταήμερου είναι 104 ασθενείς. Την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν 89 ασθενείς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για self test και rapid test – μάλιστα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης προσδιόρισαν την αύξηση στο 50%.
Κατά τα λοιπά:
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον” μας είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι “η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».
Όμως, ενώ τα μέτρα προστασίας και ο εμβολιασμός αποτελούν την εμπροσθοφυλακή στην αναχαίτηση των κυμάτων της πανδημίας, η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση και ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο είναι το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει και την γενική νοσηρότητα του πληθυσμού και τις παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις, που όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα κάνουν την εμφάνιση τους.
Τα στοιχεία που έγιναν γνωστά -μόλις πριν λίγες ημέρες- από την Eurostat είναι ανατριχιαστικά, καθώς δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τις εξής μακάβριες πρωτιές στα τελευταία 2,5 χρόνια της πανδημίας:
- Στην ημερήσια θνησιμότητα η Ελλάδα ήταν 1η στην Ευρώπη με 1,13 θανάτους/εκατομμύριο πληθυσμού ( με μέσο όρο της ΕΕ 0,75)
- Στην αθροιστική θνησιμότητα από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα είναι 1η στην Ευρώπη με 2.895 θανάτους/εκατομμύριο, με 2η την Ιταλία και 3ο το Βέλγιο (μέσος όρος της ΕΕ 2.456)
- Στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (αύξηση θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη 4ετία 2016-2019 ) η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022 ήταν 1η στην Ευρώπη με ποσοστό 28.2% ( μέσος όρος της ΕΕ 10,4% ) .
Να θυμηθούμε εδώ τι μας έλεγε πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην προσπάθεια του να απαντήσει στους κατηγόρους του για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και αντίθετα προσπαθώντας να μας παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα ανέφερε ψευδόμενος ότι “στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα που αποτελεί τον συγκριτικό δείκτη με τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση και όχι την 1η”.
Όμως η Eurostat (και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ) όπως είδαμε τον διέψευσε εμφατικά. Μάλιστα δε η έντονα ανοδική πορεία της υπερβάλλουσας θνητότητας έχει ξεκινήσει στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 και μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες Επιτροπές δεν έχουν ασχοληθεί με τα αίτια που την προκαλούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση.
Η ημερήσια και αθροιστική θνησιμότητα καταγράφει την τραγική διαχείριση της Covid-19 με τα συνεχή sequel από το «τελευταίο μίλι» που όλο το διανύουμε και όλο αυτό μακραίνει, ενώ η υπερβάλλουσα θνησιμότητα αφορά την πολιτική τους απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, που εμμονικά και με σχέδιο διαλύουν.