Κυβέρνηση «εταιρικής ευθύνης»
«Το Oscar εξαπάτησης, αμετροέπειας και θράσους απονέμεται στον Θάνο Πλεύρη για τη δήλωσή του σχετικά με το σκάνδαλο Novartis»”
Ο Υπουργός Υγείας κήρυξε την λήξη της πανδημίας και σαν τους παλιούς χειμερινούς κινηματογράφους ανάρτησε πινακίδα με την ένδειξη «Έναρξη τον Σεπτέμβριο», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο πρώην Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο- ΕΕΣ και υπεύθυνος του τμήματος υγείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Αθήνας, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία με τις εξελίξεις στην πανδημία;
Όπως καταγράφει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ ελέγχθηκαν τα αστικά λύματα σε δώδεκα (12) περιοχές της χώρας και παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε επτά (7) περιοχές , πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις (4) περιοχές και αυξητική τάση παρατηρήθηκε σε μία (1) περιοχή. Η σύγκριση αφορά την 2η εβδομάδα του Μαΐου σε σχέση με την 1η εβδομάδα του Μαΐου.
Συγκεκριμένα: Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στα Ιωάννινα, στα Χανιά, στην Κέρκυρα, στο Βόλο, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη και στη Λάρισα. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στον Άγιο Νικόλαο, ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Αττική. Τέλος αυξητική ήταν η τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα.
Από τα παραπάνω αβίαστα προκύπτει ότι στην παρούσα φάση η ένταση της πανδημίας παρουσιάζει μια έντονη σταθεροποίηση και μόνο οριακή εξασθένηση. Ωστόσο ο υπουργός υγείας κήρυξε ουσιαστικά την λήξη της πανδημίας και σαν τους παλιούς χειμερινούς κινηματογράφους ανάρτησε πινακίδα με την ένδειξη «Έναρξη τον Σεπτέμβριο». Χαρακτηριστικά μας είπε ο Θάνος Πλεύρης ότι “πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο και μετά. Γιατί τα σενάρια είναι δύο, ακόμα και το πιο θετικό σενάριο να πάρουμε, γιατί δε λέω για το αρνητικό σενάριο να έρθει ανησυχητικά και επιθετικά η πανδημία με μία άλλη μετάλλαξη, εμείς μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα με την Όμικρον. Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορονοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας”.
Δεν μας είπε βέβαια (ακόμα και με το καλό σενάριο, ακόμα και μετά τον Σεπτέμβριο) τι σκέφτεται να κάνει με το έρμο το ΕΣΥ που το έχουν αποδεκατίσει πλήρως αφήνοντας το βορά στα αρπαχτικά όρνεα των μεγαλοκλινικαρχών και του ολιγοπωλίου που έχει στηθεί με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης. Το είπε ευθαρσώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που δεν μασάει τα λόγια του σε κάτι τέτοια) κατά την ομιλία του στην τελετή που έγινε στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», όπου ανέφερε: “Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος στάθηκε αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας”.
Αν εννοούσε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τότε μάλλον απευθυνόταν στο Αμερικανικό Κογκρέσο όπου σύγκρινε το Μεσολόγγι με την Μαριούπολη, όπως σύγκρινε τα δημόσια Νοσοκομεία που στέναζαν εγκαταλειμμένα από περιστατικά covid και τους κλινικάρχες που κρατούσαν καθαρές τις κλινικές τους, για να κερδοσκοπούν αχαλίνωτα.
Αν εννοούσε τους ιδιώτες προμηθευτές των απευθείας πανάκριβων αναθέσεων, ας θυμηθούμε τους αλουμινάδες -του πρώτου κύματος- της πανδημίας που προμήθευαν με μάσκες τα νοσοκομεία, στο μέγεθος αλεξίπτωτου πλαγιάς. Εκτός κι αν εννοούσε με τον όρο «αρωγός» τους μεγάλους χορηγούς, αφού η ανακαίνιση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία έγινε από τον ΟΠΑΠ, την ώρα που η κυβέρνηση έκοβε 800 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της υγείας.
Ότι κι αν εννοούσε σε κάθε περίπτωση δεν εννοούσε την ευθύνη του ως πρωθυπουργός που υποσχέθηκε χιλιάδες προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ (από την ΔΕΘ οι υποσχέσεις του) αλλά την «εταιρική ευθύνη» της «Μαξίμου ΑΕ».
Ωστόσο διαβάζουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας που αναμένεται να πιεστεί (με το καλό σενάριο κατά Πλεύρη) από τον Σεπτέμβριο και για την αντιμετώπιση της κοινής γρίπης, ότι «σε ετοιμότητα είναι και οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων αν εμφανιστούν και στην Ελλάδα». Και ενώ έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, έπειτα από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και χώρες της Νότιας Αμερικής.
Την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα στη Μασαχουσέτη. Ο άντρας που διαγνώστηκε θετικός με τον ιό είχε ταξιδέψει στον Καναδά και οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρή εξέλιξη, ο ΕΟΔΥ αποστέλλει εγκύκλιο με οδηγίες στα νοσοκομεία της χώρας. Μόνο εγκυκλίους στέλνει το υπουργείο, όχι υγειονομικούς, εξοπλισμό και βελτιώσεις υποδομών.
Και μια κουβέντα για το σκάνδαλο της Novartis. Το Oscar εξαπάτησης, αμετροέπειας και θράσους απονέμεται στον υπουργό υγείας Θάνο Πλεύρη που δήλωσε στην ΕΡΤ: “Από το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα που να ενοχλεί τη Novartis. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας για να έχει ένα εξώδικο, να διαμαρτυρηθεί κάποιος στη Novartis για τις κακές πρακτικές της.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε και από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι θα συζητηθούν ευθύνες από τη Novartis για το πραγματικό σκάνδαλο”. «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».