Παρά τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά η αν. υπουργός Υγείας ασχολείται με το σήμα των κινητών
Δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, ότι επιβάλλεται να ενισχύσουμε τα Συστήματα Υγείας.”
Μόλις το 42% των κατοίκων των 92 πιο φτωχών χωρών, που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI), έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα το ποσοστό αυτό φθάνει το 58%, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Θύμιος Γεωργόπουλος, πρώην διοικητής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αθήνας.
Στον Γιώργο Τραπεζιώτη εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή παραγωγής των εμβολίων μίλησε για την αδήριτη ανάγκη της απελευθέρωσης των πατεντών και της διάθεσης των εμβολίων καθολικά σε όλους και ειδικότερα στις πιο φτωχότερες χώρες του τρίτου κόσμου.
Τα δεδομένα από το μέτωπο του Covid για την Ελλάδα είναι ανατριχιαστικά:
Οι ημερήσιες μολύνσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις 10.000
Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών του τελευταίου 7ημέρου είναι 384 ασθενείς.
Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ξεπερνούν τους 360.
Οι ημερήσιοι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι από 50 ασθενείς, ξεπερνώντας συνολικά τους 28.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας (κατατάσσοντας την χώρα μας σταθερά πρώτη σε θανάτους/ εκατομμύριο πληθυσμού).
Το 43% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι (άρα δεν επαρκεί και μόνο ο εμβολιασμός χωρίς στοχευμένα ανά περιοχή και πληθυσμιακή ομάδα μέτρα προστασίας, πολύ περισσότερο με σταδιακή κατάργηση και των υποτυπωδών μέτρων που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, ευαγγελιζόμενη με ανεμελιά -ξανά μανά- την επιστροφή στην κανονικότητα).
Οι προοπτικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι άκρως ανησυχητικές αφού βρισκόμαστε ήδη στον αστερισμό της παραλλαγής «ΧΕ», κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Ταϊλάνδη.
Η παραλλαγή περιέχει χαρακτηριστικά των δύο στελεχών -της μετάλλαξης «Omicron»- ΒΑ.1 και ΒΑ.2
Αυτό που έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα είναι ότι η παραλλαγή «ΧΕ», θα μπορούσε να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη «BA.2».
Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική και να εξελιχθεί σε παραλλαγή «τύπου Φρανκεστάιν».
Όλοι οι καθηγητές της Υγείας που μίλησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, ότι επιβάλλεται να ενισχύσουμε τα Συστήματα Υγείας (που διαλύει η κυβέρνηση) γιατί το φθινόπωρο ο ιός θα μας θυμίσει και πάλι με ένταση την παρουσία του, ότι πρέπει να επενδύσουμε στην επιτήρηση της νόσου και όχι μόνο στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων και ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερα εμβόλια που θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο αλλά να μας καλύπτουν για 1-2 χρόνια και όχι για 3-4 μήνες.
Ο κ. Γεωργόπουλος εξήγησε ότι αντιμετωπίζουμε τις διαρκείς παραλλαγές και μεταλλάξεις του βασικού στελέχους του κυρίως γιατί είναι μικρό το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί για παράδειγμα μόλις το 42% των κατοίκων των 92 πιο φτωχών χωρών, που είναι μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI), έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.
Εξήγησε ότι πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε την «Παγκόσμια ημέρα της Υγείας» με αφορμή την 7η Απριλίου του 1948 που είναι η ημερομηνία «γέννησης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ που εξετάζει και κρίνει τη φυσική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων.
Όπως τόνισε το διαρκές αίτημα του ΠΟΥ και ειδικά με αφορμή την πανδημία, είναι η επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.
Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες -ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.
Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει:
Προτεραιότητα σε πολιτικές παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας και ισότητας μέσα από ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας και με έμφαση στην πρωτοβάθμια-κοινοτική φροντίδα.
Πρόληψη της ασθένειας, στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην εξάλειψη των ανισοτήτων.
Σεβασμό στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων του ΕΣΥ και στα δικαιώματα των ασθενών.
Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος, με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του Κυριάκου Μητσοτάκη πράττει ακριβώς τα αντίθετα προχωρώντας εσπευσμένα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, ενώ η υπουργός του στην Υγεία Μίνα Γκάγκα με μία εκτός τόπου και χρόνου ανάρτηση επέλεξε να ευχηθεί περαστικά στον Βασίλη Κοντοζαμάνη, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με πνευμονική εμβολή.
Την ώρα που η χώρα θρηνεί δεκάδες νεκρούς την ημέρα από κορονοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι «θα βελτιώσουν το σήμα στον «Ευαγγελισμό», ώστε να μπορεί και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και «όλοι οι άλλοι ασθενείς να επικοινωνούν καλύτερα με όλους τους δικούς τους. Τελικά δεν επικοινωνούν με τις δημόσιες ανάγκες. Δεν έχουν καθόλου σήμα».